19 Adımda SEO Uyumlu Makale / İçerik Oluşturma Kılavuzu

yeni siteler için SEO süreci

SEO uyumlu makale / içerik, arama motorlarında hedeflemiş olduğunuz anahtar kelimede mümkün olan en iyi sıralamayı almak üzere hazırlanmış içerik anlamına gelmektedir.

SEO uyumlu içerik oluşturmak için dikkat etmeniz gereken önemli noktaları tek tek anlatmak istiyorum. Haydi başlayalım!

1. SEO Uyumlu Makale / İçerik Nedir?

SEO uyumlu makale, arama motoru kullanıcılarının arama sorgularını tam olarak yanıtlayan içerikleri ifade eder.

Eğer bir içerik kullanıcı beklentilerini karşılıyorsa, zaten arama motorlarının beklentilerini de karşılıyor demektir.

Google gibi arama motorlarının amacı, aranan anahtar kelimeler için en doğru sonuçları üretmek ve bu şekilde kullanıcı memnuniyetini sürdürmektir.

Bu açıdan bakıldığında, içeriklerinizi daima kullanıcı beklentilerine yönelik oluşturmalı ve arama motorlarını hedefleyerek içerik oluşturma hatasına düşmemeliniz.

2. Kaliteli İçerikler Oluşturmaya Odaklanın

Her geçen gün milyonlarca içeriğin üretildiği dijital çağda sayısız alternatif arasından sıyrılmak için özgünlükten çok daha fazlasını yapmanız gerek.

İçeriklerinizi daha kaliteli hale getirmek için kapsamlı okumalar yapın, araştırın ve topladığınız verileri harmanlayarak orijinal, faydalı ve kaliteli bir makale oluşturun.

Güçlü bir içerik, geri gelen ziyaretçiler demektir. Üşenmeyin, konuyu etraflıca ele alan sağlam bir makale yazın.

Kullanıcılar sayfanızda aradığını bulamazsa, iyi bir sıralama alamazsınız. Google için esas olan sizin kullanıcının arama sorgusuna yanıt vermenizdir. Buna dair en güçlü sinyal ise sitenize gönderdiği ziyaretçilerin içeriklerinizi beğenerek sayfa sayfa dolaşmasıdır.

3. Daha Uzun İçerikler Yazmaya Çalışın

Uzun içerikler potansiyel olarak konuyu daha derinlemesine ele aldığından aramalarda daha iyi performans gösterir. Uzun içerik sırf daha uzun olduğu için değil, kullanıcı beklentilerine daha iyi yanıt verdiği için bu böyledir.

O halde burada baz alınması gereken kelime sayısı değil, yazdığımız makalenin ne ölçüde kullanıcının arama amacını tatmin ettiği olmalıdır.

Bir alışveriş sayfasında çoğu zaman çok uzun ürün açıklamaları yazmak pratik değildir. Üstelik kullanıcı alışveriş yapma modunda olduğundan uzunca bir açıklamayı okumayacaktır.

Eğer tek üründen oluşan bir alışveriş sitesinden söz ediyorsak ve bu ürün nispeten pahalı bir ürün ise potansiyel müşterilerimize bu ürünü her yönüyle tanıtmak amacıyla uzun uzun açıklamak en doğrusu olacaktır.

Genel olarak, daha uzun içerikler, sırf uzun oldukları için değil, kullanıcıya daha fazla detay ve etraflıca bilgi sağladıkları için aramalarda sıklıkla üst sıralarda yer alır.

Daha uzun makaleler yazmak için konuyu gereksiz yere uzatmak, ilgisiz detaylarla doldurmak da doğru değil.

Aslında anlattığınız şeyi 50 kelime ile anlatabiliyorken 1500 kelime ile anlatmaya kalkarsanız bir sürü saçma ve gereksiz ifade ile dolu bir makale ortaya çıkacaktır.

4. Farklı Kaynakları Tarayın

SEO uyumlu makale yazmak bir miktar araştırma becerisi gerektirir. İçerik üreteceğiniz konuyla ilgili etraflıca araştırma yapmak ve notlar almak daha kaliteli yazılar hazırlamanıza yardımcı olur.

Rakiplerinizin aynı konuyu nasıl aktardığına mutlaka bakın. Kopyalayan kedi durumuna düşmemek için aynı alt konu başlıklarına farklı bakış açılarıyla daha kapsamlı olarak değinmeye çalışın.

5. Giriş Paragrafını Önemseyin

Bir makalenin giriş paragrafı kullanıcıların sayfada kalması veya sayfadan hemen çıkıp gitmesinde belirleyicidir.

Giriş paragrafı merak uyandırmalı, aynı zamanda okuyucunuza içeriğin devamında nelerin geldiği konusunda bilgi vermelidir.

Güzel Bir Giriş Örneği: “Kuşburnu çayı içerdiği yoğun ve güçlü fenol bileşikleriyle kanser başta olmak üzere pek çok hastalıktan korunmanıza yardımcı olur.”

Kötü Bir Giriş Örneği: “Şimdi size kuşburnu çayından bahsedeceğiz. Kuşburnu çayı sağlığa çeşitli katkılar sunarak vücudumuza iyi gelir.”

İkinci giriş paragrafı örneği ne kadar kötü değil mi? Hem saçma hem gereksiz ifadeler var.

Ne yazık ki internet bu tür kötü makale örnekleriyle dolu. Böyle bir giriş paragrafından sonra o makale seo uyumlu olsa ne olur, en iyi şekilde optimize edilse ne olur.

Zaten ziyaretçi bu paragrafı okuduğu anda sayfadan çıkıp gidecektir.

6. Güçlü Bir H1 Başlık Yazın

Konuyu özetleyen, vurucu bir H1 başlık yazmaya çalışın. Sağlam bir H1 başlık, seo uyumlu makale yazmak için iyi bir başlangıç noktasıdır.

Başlığınız,

  • Çok uzun veya çok kısa olmamalı
  • Konuyu bir cümlede harika bir şekilde özetlemeli
  • Konuyu bir bütün olarak ifade etmelidir

SEO da başlıklar daima önemlidir. Google, sayfanızdaki ana başlığı ve alt başlıkları içeriğin ne hakkında olduğuna karar vermek için kullanır.

Sayfanıza gelen bir ziyaretçi başlığınıza hızlıca göz atar. Eğer ilgi çeken ve merak uyandıran bir H1 başlık görürse içeriği okuma konusunda ikna olacaktır yoksa emin olun insanlar sabırsız ve içeriğe bakmadan sayfadan çıkıp gidenlerin sayısı hiç de az değil.

Nasıl güçlü bir başlık yazabilirim?

Reklam metni yazarı değilseniz güçlü ve ikna edici başlıklar yazmak sizi zorlayabilir. Bu konuda size bir kaç ip ucu verebilirim.

Başarılı rakiplerinizin nasıl başlıklar kullandıklarına bakın, birebir rakiplerinizin başlıklarını kopyalamayın. Fakat 4-5 farklı başlığı harmanlayarak yeni bir başlık ortaya çıkarabilirsiniz.

Bir diğer öneri, konuyla ilgili Google ‘da arama yaptığınızda karşınıza çıkan sponsorlu reklamların başlık ve açıklamalarından yararlanmak.

Sponsorlu reklamlar en iyi performansı gösterecek başlık ve açıklamalar için optimize edildiğinden kullanılan başlıklar hem çarpıcı hem güçlü ve harekete geçirici sözcükler içermektedir.

Kopyala yapıştır yapmayın, kendinize göre düzenleyerek özgün başlıklar oluşturun.

7. SEO Uyumlu İçeriğinizi Alt Başlıklara Ayırın

İçeriği sindirilebilir alt başlıklara ayırarak bölümlendirmek kullanıcılarınızı sayfada tutar. Etkileşim oranını en üst düzeye çıkarır.

Özellikle uzun içeriklerde alt başlık kullanımı iyi bir kullanıcı deneyimi sunmak için gerekmektedir.

Alt başlıklar içeriği daha organize ve sistematik hale getirir, okuyucunun içeriği takip etmesini kolaylaştırır.

Alt başlık kullanımını, uzun kuyruklu anahtar kelimelere daha çok yer vermenize imkân verir ve bağlantılı alt konulardan organik trafik edinmenize yardımcı olur.

8. Paragraflarınızı Kısa Tutun

SEO uyumlu bir içeriğin iyi bir kullanıcı deneyimi de sunması gerekir. Uzun bir paragraf masaüstünde 4-5 satır iken mobil ve tablet cihazlarda bu 3-4 katına çıkarak 10-15 satır olacaktır.

Ekranı her kaydırdığında 10-15 satırlık uzun paragraflar görmek mobil ziyaretçileriniz için çok kötü bir deneyim demek. Mobilden internet kullanımının %90 civarında olduğunu da not edelim.

9. En Az İki Adet Görsel Kullanın

İçeriklerinizi görsel medya öğeleriyle zenginleştirerek daha ilgi çekici hale getirin. Google ilk sayfada yer alan sayfalara göz attığınızda neredeyse tamamının en az iki adet görsel içerdiğini göreceksiniz.

Bu durum görsel kullanımının sıralamalar açısından önemini net bir şekilde ortaya koymaktadır.

Görsellerin içeriği destekleyici ve spesifik olması her zaman daha iyidir. Genel görseller yerine hemen sözünü ettiğiniz konuyu daha net bir şekilde ortaya koyan görseller bulmaya çalışın.

10. Liste Elemanlarını Kullanın

Sıralı veya sırasız liste elemanları, içeriğinizi zenginleştirmenize ve sayfanızın daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunmasına yardımcı olur.

Sırasız Liste

Sıralamanın önemli olmadığı durumlarda, bir olayın veya işin aşamalarını sıralarken ya da anahtar noktaları vurgulamak için sırasız liste kullanabilirsiniz.

  • bu bir
  • sırasız liste
  • örneğidir

Sıralı Liste

Sıralı liste ise sıralamanın önemli olduğu durumlarda kullanılmaktadır.

  1. bu bir
  2. sıralı
  3. listedir

11. Ücretli İçerik Hizmeti Almayın

İçeriklerinizi ücret karşılığında dışarıda yazdırdığınızda çoğu zaman beklediğiniz verimi alamıyorsunuz.

Bunun bir kaç nedeni var:

  • Makale yazarı konuyu sizden daha iyi bilmiyor.
  • Konuyu yeterince araştırmadan çalakalem bir şeyler oluşturuyor.
  • Kelime sayısına göre ücretlendirme söz konusu olduğundan kelime sayısını yakalama mantığı ile hareket ediliyor.

Bunlara ilaveten, anlatım bozukluklarıyla dolu, gereksiz bir sürü ifade içeren kalitesiz bir iş ortaya çıkıyor.

Her zaman böyle oluyor demiyorum ama genel olarak durum bu şekilde.

Herkese, mümkünse kendi içeriklerini üretmelerini eğer bu olası değilse kaliteden ödün vermeyecek iyi bir içerik üreticisi bulmalarını öneririm.

12. Basit ve Anlaşılır Bir Dil Kullanın

İçeriklerinizi ilkokul 5 öğrencisi okuduğunda burada ne demek istemiş diye düşünmemeli. Basit, sade ve akıcı bir dil kullanmak internet çağının bir gereği.

Web sitenize gelen ziyaretçilerin çok kolay sıkılacağını, anlatımdaki bir karmaşayı çözmekle uğraşmak yerine sayfadan hemen çıkmak isteyebileceklerini aklınızdan çıkarmayın.

Web siteleri bilgiye en hızlı ve kolay şekilde ulaşma mantığı ile oluşturulmalıdır. Bu açıdan edebi benzetmeler, nadir kullanılan sözcükler ve metaforlar internet mecrası için pek uygun değildir.

13. Niyeti Anlayın ve Faydalı Olun

Kullanıcı beklentisini karşılamak ve arama sorgusuna tam olarak yanıt vermek ancak faydalı içerikler üretmekle mümkün olabilir.

Faydalı içerik, okuyucunun heybesini fazlasıyla dolduran, öğreten, gerektiğinde fazladan bilgi vererek değer katan içeriktir.

Faydalı bir makale yazabilmek için öncelikle arama sorgusundaki niyeti (user intent) iyi anlamak ve içeriğe bu niyete göre yön vermek gerekir.

Örneğin, kullanıcı ayakkabı fiyatları araması yapıyorsa satın alma niyeti taşıyor demektir. Bu kullanıcının beklentisi bir alışveriş katalog sayfası içeriği incelemek olacaktır, uzun uzun yazılmış bir makale içeren sıradan bir sayfa değil.

14. İçeriklerinizi Geliştirin ve Güncelleyin

İçeriği geliştirmek, güncellemek ve gerektiğinde çıkarmalar yaparak güncelliğini yitiren bilgileri kaldırmak bazen daha iyi bir sıralama almanıza yardımcı olur.

Arama motorları kullanıcılarına her zaman taze ve güvenilir bilgi kaynakları sunmak ister. İçeriklerinizde yaptığınız değişiklik ve iyileştirmeler bu nedenle SEO açısından son derece olumludur.

Eski içeriklerinizi gözden geçirerek belli düzeltmeler ve ilaveler yapmak, eğer varsa imlâ hatalarını ve cümle düşüklüklerini gidermek harika bir fikir olabilir.

15. Sitenizdeki Diğer Faydalı Kaynaklara Linkleyin

Sitenizdeki diğer ilgili kaynaklara link vermek kullanıcıların daha iyi bir deneyim yaşamasını sağlar. Bu zaten çok beğenilen bir şeyin yanında ek olarak güzel bir şeyin sunulması yani baklava üzerinde enfes dondurma gibidir.

Çoğu ziyaretçi, daha fazlasına hayır demez. Zaten bir kez web sitenize geldiler ve dükkanınızı ziyaret ettiler. Onlara birbirinden ilginç diğer içeriklerinizi de sunmalısınız.

Özellikle ilgili makalelerinize link verirseniz tıklanma şansları çok daha fazla olacaktır ve böylece ziyaretçi memnuniyeti en üst düzeye çıkacaktır.

İlgili sayfalara verilen site içi linkler aynı zamanda mevcut içeriğin Google tarafından daha iyi anlaşılmasına da yardımcı olur ve böylece arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer alabilirsiniz.

16. Aşırı Anahtar Kelime Kullanımından Kaçının

Özellikle ücret karşılığı yazdırılan içeriklerde aşırı anahtar kelime kullanımı ile çok sık karşılaşırız. Bunun bir numaralı nedeni, anahtar kelime doldurma ile SEO uyumlu makale yazmanın aynı şey olduğu şeklindeki yanlış düşüncedir.

Anahtar kelime doldurma ya da diğer adıyla yerleştirme, gereksiz yere birincil anahtar kelimeyi hemen her fırsatta kullanmak şeklinde ifade edilebilir.

Elbette anahtar kelimenizi bir kaç kez kullanmanız son derece faydalıdır ve aramada öne çıkmanıza yardımcı olur.

Daha fazla anahtar kelime kullandığınızda bunun bir etkisi olmaz. Çok daha fazla kullanırsanız bu defa hedef anahtar kelimede sıralama kaybedersiniz ya da içerik yeni yayınlanıyorsa hiç sıralama da alamayabilir.

17. Katkıda Bulunmalarını İsteyin

İçeriklerinizde doğrudan ziyaretçiye hitap edin ve içeriği geliştirmek için katkı sunmalarını isteyin.

Bunu yapmanın en güzel yolu, her sayfanın sonunda, sorularını yorum alanından sorabileceklerini, bu sorulara mutlaka yanıt vereceğinizi duyurmaktır.

Böylece hem içeriğinizin etkileşimini artırırsınız hem de gelen sorulardan bir kısmından yararlanarak içeriğinize yeni alt başlıklar ekleyebilirsiniz.

18. İçeriklerinizi Sonuçlandırın

Konunun havada kalmaması adına içeriklerinizin sonuna mutlaka bir özet bölümü ekleyin.

Böylece dikkatini tam veremeyen kullanıcılara asıl vermek istediğiniz mesajı verebilir, memnuniyetlerini en üst düzeye çıkarabilirsiniz.

İçeriğin sonuç kısmında, mutlaka bir eyleme çağrı mesajı (call to action) yer alsın. O aşamaya kadar içeriğinizi okuyan bir kullanıcı size bunun karşılığını vermek isteyecektir.

E-posta bültenine kaydolma, satın alma, sayfayı sosyal medya üzerinde paylaşma veya teklif isteme gibi tamamen pazarlama yaklaşımınıza bağlı bir eylem belirleyerek sıradan ziyaretçileri takipçi kitleniz haline getirmeyi hedeflemelisiniz.

19. SONUÇ

SEO uyumlu makale yazma konusunda aslında söylenebilecek daha fazla şey var. Bu konuda bir kitap dahi yazılabilir.

Genel olarak burada yer verdiğim alt başlıkları dikkate aldığınızda hakikaten hiç bir ek SEO çalışması gerekmeksizin tek başına Google ‘da çok iyi sıralamalar alabilen içerikler oluşturabilirsiniz.

Konuyla ilgili merak ettiğiniz her şeyi yorum alanından sorabilirsiniz, hocam şu konuya da değinmelisiniz dediğiniz bir konu varsa lütfen paylaşın ve bu içeriği SEO uyumlu içerik oluşturma rehberi haline getirelim.

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir